Witte gebieden

Het project Witte Gebieden is er om floragegevens wat meer gelijkmatig over het land te verzamelen. Nu is het vaak zo dat er minder waarnemingen gedaan worden in gebieden waar weinig floristen actief zijn. Witte gebieden zijn lang niet altijd minder interessante gebieden. Vaak wachten er leuke verrassingen! Door af en toe een wit gebied te bezoeken, worden de verspreidingskaartjes van veel plantensoorten een stuk completer en kan FLORON beter landelijke trends van soorten bepalen die gebruikt worden voor onder meer de Rode Lijst van bedreigde plantensoorten en de beoordeling van de kwaliteit van de natuur in Nederland.

De top-3 van witte regio's voor flora:

  1. De Peel
  2. Wieringermeer
  3. Noordoostpolder

 

Bekijk witte gebieden in de NDFF Verspreidingsatlas

 

Wil je meedoen, kijk dan in de NDFF Verspreidingsatlas welke witte gebieden bij jou in de buurt liggen. Voordat een hok kan worden gereserveerd, moet je eerst inloggen. Hiervoor is een gebruikersaccount nodig (handleiding). Na het inloggen ga je via het menu naar de reserveringsmodule voor witte gebieden.



De kaart van de reserveringsmodule in de NDFF Verspreidingsatlas

 

Meedoen

Meedoen is eenvoudig: via de reserveringsmodule in de NDFF Verspreidingsatlas kun je witte gebieden reserveren. Vervolgens doorloop je de volgende stappen:

  1. Inventariseren: je besteedt -tussen 1 maart en 1 oktober- maximaal 1 dag aan inventariseren. Voor het gekozen atlasblok dienen meerdere locaties in tenminste drie verschillende kilometerhokken te worden bezocht. Je spant je hierbij in om zoveel mogelijk soorten te vinden, door de nadruk te leggen op het bezoeken van zoveel mogelijk verschillende biotopen.
  2. Gegevens invoeren: streeplijsten dienen voor ieder kilometerhok apart ingevoerd worden via de waarnemingeninvoer, al dan niet in combinatie met de VERA-app. Geef hierbij aan dat het om “kilometerhok inventariseren” gaat. Eventueel kunnen gegevens ook aangeleverd worden met het Excel formulier.
  3. Kennisgeving: stuur een mail aan info@floron.nl met informatie over welk atlasblok (atlasbloknummer) je hebt geïnventariseerd. Wanneer je minder dan 150 soorten hebt gevonden, geef je hiervoor een verklaring. We vinken het hok dan af van de lijst.

Reiskostenvergoeding
Omdat in dit project voor sommige hokken een grotere reisafstand nodig is, kun je als deelnemer je reiskosten terugvragen. Meer informatie hierover kun je vinden in de NDFF Verspreidingsatlas.

Meer informatie

 

 

Witte gebieden op Vroege Vogels TV

bron




Privacybeleid© 2024 FLORON
Naar boven